Cleantech Inn

News

Fyra tips till dig som ska pitcha

Under evenemanget Meet the Buyer har du möjlighet att pitcha din idé eller lösning för nyckelpersoner från stora industriföretag. Men att presentera sin idé – som man själv förstår sig på till hundra procent – för någon annan är inte alltid det lättaste. Det gäller att slipa argumenten för att göra en riktigt vass insats och dessa fyra tips kan hjälpa dig med just det.

  1. Skippa tekniska detaljer

Börja med det som är viktigast – och tänk på tiden. På kort tid ska du fånga intresset och få dem du pitchar för att förstå er produkt eller lösning. Utgå ifrån att de inte delar ditt intresse för de tekniska detaljerna så skippa att använda din gamla detaljrika powerpointpresentation. Fånga hellre nyfikenheten med en demoversion om så är möjligt.

  1. Hur kan din idé generera intäkter och vinst?

Investerarna är otåliga åhörare och vill snabbt förstå vad din idé går ut på, vad har den för marknadspotential.Beskriv din affärsmodell och fokusera på det som kan uttryckas i intäkter och vinst. Berätta vad som är unikt med din produkt eller lösning. Lyft vilka fördelar den har jämfört med konkurrenterna och hur marknaden ser ut.

  1. Var medveten om idéns svagheter

Du ska naturligtvis lägga fokus på fördelarna med er produkt eller lösning, men räkna med att få frågor kring vad som är dåligt med den eller vad som saknas. Var därför medveten om svagenheterna och var redo att klargöra vilka eventuella tidigare misslyckanden som gav erfarenhet nog att utveckla en än mer genomtänkt affärsplan.

  1. Avsluta med att upprepa dina tre viktigaste säljargument

I slutet av de få minuter du har till förfogande ska du ta tillfället i akt och upprepa det viktigaste kring din idé. Men tänk på att det är det viktigaste för investeraren som ska lyftas. Kretsa kring intäkter och vinst. Investeraren är inte där för din personliga skull.

Så – tänk igenom vad du verkligen vill få fram under din pitch. Utnyttja tiden till rätt saker och undvik att dra långa anekdoter. Fånga intresset, var dig själv och visa vad du vill. Och kom ihåg, för att bli bra måste du öva. Skriv ner minst två versioner av din pitch som du kan använda i olika situationer och träna, träna, träna.

Lycka till.

«